Een ontdekkingsreis door de Centrale Markthal

De Centrale Markthal wordt van een reusachtige handelsruimte herbestemd tot een plek waar een diverse mix aan functies landt, allemaal rondom de thema’s culinair, creatief en circulair. Die herbestemming is een omvangrijke en uitdagende klus, en moet worden gedaan met respect voor het karakter van de monumentale schoonheid.

Industrieel erfgoed                                                                                                                   Pim noemt zijn opdracht een ontdekkingstocht. ‘Ik ben altijd met erfgoed bezig, maar industrieel erfgoed vind ik het gaafst. Het pakt mij. Een woonhuis uit 1800 is ook bijzonder, maar zo’n groot, indrukwekkend pand… Het leeft meer, het staat ook dichterbij in de tijd waardoor ik veel van de keuzes die zijn gemaakt begrijp. Naarmate het project vordert, ontdek ik steeds meer dingen, bijvoorbeeld waarom ze door de jaren heen bepaalde aanpassingen hebben gedaan.’

Zichtbare gevel                                                                                                                        Eind 2019 is Pim met zijn werk voor BOEi begonnen, eind 2024 moet de klus geklaard zijn. Hij vindt het niet meer dan logisch dat het terrein wordt herontwikkeld. ‘Herontwikkeling is echt nodig, zoals het terrein nu wordt gebruikt blijft veel ruimte onbenut. En goed dat de stad nieuwe woningen krijgt. Ik vind het heel mooi dat de Centrale Markthal in publiek terrein komt te liggen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik voordat ik solliciteerde voor deze functie nog nooit van de Centrale Markthal had gehoord. De gevel is verstopt, terwijl het echt een prachtig gebouw is. Dankzij de ontwikkeling kun je straks vanaf de Jan van Galen zo naar de Centrale Markthal kijken.’

Andijvie met spekjes                                                                                                                 En dan het eten! We kwamen tenslotte langs om te vragen wat er op Pim’s bordje ligt. ‘Je kunt mij wakker maken voor een bord goed Italiaans eten”. In Italië wordt meestal gekookt met goede ingrediënten, dus het is al snel lekker. Van een bord pasta word ik al blij, er is niet een specifiek gerecht dat mijn favoriet is. Maar ik word ook heel blij van andijviestamppot! Als ik uiteindelijk moest kiezen, dan zou het toch wel de andijviestamppot worden! Met spekjes en kaas.’

< Terug naar nieuwsoverzicht