Restauratie muurschildering Keith Haring afgerond

23.11.2020

De wandschildering bevindt zich op de muur van het voormalige koelhuis van het Food Center. Het terrein van het Food Center wordt herontwikkeld en gaat naast de bedrijven van het Food Center ruimte bieden aan een nieuwe woonwijk met 1.700 woningen en voorzieningen.

 

Toegevoegde waarde

Marieke van Doorninck, wethouder Ruimtelijke Ordening en Grondzaken, is nauw betrokken bij deze herontwikkeling: “Dit is een bijzondere plek, waar straks heel veel Amsterdammers een nieuw thuis zullen vinden. Ik ben daarom blij dat dit prachtige werk van Keith Haring is gerestaureerd. Het is niet alleen voor de toekomstige bewoners en de locatie van toegevoegde waarde, maar voor alle Amsterdammers en voor iedereen die kunst een warm hart toedraagt.”

Stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki van Amsterdam-West: “Fantastisch dat deze parel na bijna 35 jaar weer in al zijn schoonheid te bewonderen is. In de schildering van Keith Haring komen de eigenschappen van de stad samen: zijn werk is tegelijkertijd rebels, vrijzinnig en speels.”

 

Minutieus bijgewerkt

Will Shank, Amerikaan woonachtig in Barcelona, en Antonio Rava, woonachtig en werkzaam in Turijn, waren verantwoordelijk voor de restauratie. Antonio Rava: “Het restauratieverhaal van deze muurschildering is heel bijzonder, omdat het werk meer dan twintig jaar achter beplating heeft gezeten. De acrylverf is daar redelijk goed onder vandaan gekomen, maar op bepaalde plekken was er sprake van roest, loslatende verf én verfverlies, soms wel ter grootte van een baksteen. Het resultaat van ons restauratiewerk is dat je de manier waarop de kunstenaar het werk heeft geschilderd, met de druipende verf en de verfstreken, nu beter ziet en ervaart.” De schildering is in Europa een van de grootste bewaard gebleven werken van Keith Haring in de openbare ruimte.

< Terug naar nieuwsoverzicht